Sadnice kruške
Kruške pripadaju porodici ruža, i srodne su sa jabukama i dunjama. Razlikujemo ih poveličini, obliku, boji, ukusu i dužini skladištenja. Plod ima veće okruglo dno koje se sužava na vrhu peteljke. Boja kore zavisi od sorte a može da bude:žute, zelene, smeđe,crvene boje ili kombinacije navedenih. Meso kruški je slatko bogato sokom dok je tekstura mekana i lagano zrnasta. Sezona zrenja krušaka je od avgusta do oktobra.
Kruške imaju povoljne nutritivne vrednosti po čovekov organizam.
Kruška jako dobro utiče na organe probavnog trakta zbog velike količine dijetetskih vlakana u njoj.
Ima veliki sadržaj antioksidanata koji na nivou ćelije organizma štite od slobodnih radikala koji su deo svakog metaboličkog procesa i veoma su štetni, jača imunološki sistem.
Kod male dece prvo se u ishranu u vodi kruška, obzirom da je hipoalergena hrana.
Viatamini u krušci usporavaju propadanje vida tokom procesa starenja. Kruška sprečava osteooporozu.
Kruška rano cveta pa je mogućnost da je kasni mraz ugrozi velika. U cvetanju mali mrazevi mogu potpuno da unište rod.Čak i posle precvetavanja mraz može da ostavi traga na količini roda.Kruška ima dubok koren a samim tim i skromnije potrebe za vodom.Idealna zemljišta su neutralna. Mineralno đubrivo se prvo razbaca po zemljištu a zatim se ono duboko izore.