Sadnice jabuke
Domaća jabuka je litopadno drvo, visine do deset metara. Poreklo joj je iz centralne Azije.
Iz roda Malusa familije Rosaceae. Jabuka je jedna od najrasprostranjenijeg a sa sigurnošću možemo reći i jedna od najzdravijeg voća uopšte. Ima nisku energetsku vrednost bogata je mineralima i vitaminima koji čine okosnicu zdrave ishrane.
Najbolje je konzumirati svežu jabuku, koja je dobar antioksidans i preventivno deluje na bakterije.
Preventivno se uzima da bi se izbegle bolesti zuba, želudca, visokog krvnog pritiska, nadutost, prehlade, bronhitis i još mnogo drugih obolenja. Zbog velike količine vode i nisko kalorične vrednosti dobra je kao diuretik. Posebno je dobra za organe digestivnog trakta.
Jedna jabuka dnevno isteruje bolest iz kuće.
Plodovi jabuke sazrevaju u velikom opsegu od početka leta pa sve do zime. Najtraženiji su plodovi zimskih jabuka koji postižu najbolju cenu kada drugog voća nema.
Jabuka traži srednje prosečne temperature do dvadeset stepeni celzijusa. Podnosi širok opseg ekstremnih temperatura pa je njen uzgoj široko rasprostranjen.