Sadnice kajsije
Kajsija potiče iz srednje Azije i severoistočne Kine. Raste kao nisko drvo do oko osam metara visine.Kora je tamno sive boje, može da ispuca uzdužno. Oblik krošnje je najčešće trouglast.
Plod je žute do narandžaste boje sa često crvenim šarama.(tamo gde je plod bio izložen suncu)
Kajsija traži suvlje zemljište, njen relativno dubok koren može da omogući dovoljne količine vode u vegetaciji. Zemljište mora da bude plodno i rastresito. Rano kreće u proleće pa je osetljiva na kasne mrazeve. Stabla kajsije rađaju već posle treće godine na zemljištu koje mora da bude brižljivo izabrano. Hemijska zaštita nije velika, jer je uglavnom otporna na mnoge biljne bolesti.
Plodovi rano sazrevaju već od juna meseca, pa se pravilnim odabirom vrsta može postići dobra cena na tržištu. Sveži plodovi kajsije se koriste kao stono voće, a zreli za dalju obradu u prehranbenoj industriji.( sokovi, džemovi, rakije)
Usled ranog kretanja sokova voćki koje prezimljavaju, a pod naletima mraza zasadi kajsije mogu ozbiljno da stradaju. Jako rano cveta jer joj ne treba visoka temperatura, pa je onda izložena niskim temperaturama koje mogu da se pojave početkom proleća.
Kajsija je veoma otporna na sušne vremenske periode, takođe zemljišta u kojima imamo višak vode nepovoljno utiču na kajsiju.
Posle cvetanja u junu i julu ima najveće potrebe za vodom.