Pratite nas!

FacebookTwitterRSS Feed

Aktuelno

PDF Štampa El. pošta

Sadnice Voća

Voće spada u posebnu grupu životnih namirnica, koje je veoma značajno u ljudskoj ishrani, jer poseduje posebne mineralne sastojke i vitamine kao i antocijane i tanine. Redovnom konzumacijom bitno utiče na kvalitet ljudskog zdravlja.


Koja voćna sadnica je najbolja?

O ukusima se ne raspravlja, ali svako od nas bi trebao da posadi makar jednu voćnu sadnicu,kako bi svojim potomcima ostavio da uživaju u hladu drveta i da se slade zdravim plodovima.

Kako posaditi voćku?

Od presudnog značaja jeodabir kvalitetnog sadnog materijala. Preporučujemo kupovinu u isključivo poznatim rasadnicima, kako bi dobili voćku koju ste tražili.Kada kupujete voćnu sadnicu posebnu pažnju obratite na koren biljke. Važno je da koren bude ceo ne oštećen,sa puno vretenastih malih tankih žilica (hranilica) koje omogućuju siguran prijem i nesmetani rast. Voćku treba valjano orezati pre sadnje,na mestu gde se  preseče formiraće se krošnja. Potrebno je deblje žile malo odseći kako bi se podstakle da brže rastu. Tanke hranilice ne dirati.

Sadnja voća

Prvo moramo da pripremimo zemljšte. Zemlište mora biti rastresito kako bi se otvorile lepe sadne jame, minimum 40cm x 40cm x 40cm, optimalno 50cm x 50cm x 50cm. Jako je bitna veličina sadne jame kako bi se zemljište rastreslo i omogućio brži napredak korenovog sistema u donje slojeve.

Kada se kopa sadna jama prvi sloj zemlje do dubine ašova se odvaja na stranu, pa se pri sadnji rodnija zemlja spušta pravo na koren voćne sadnice. Voće se sadi tako da  se prvo u sadnu jamu vrati rodnija zemlja na koju se spušta koren voćke. Važno je da se vodi računa da mesto kalemljenja,zadebljanje ostane najniža tačka ali van zemlje.

Kalem voćne sadnice treba da ostane slobodan!

Na korenov sistem se stavlja plodna zemlja ,pa onda organsko đubrivo (najkomfornije glistenjak) minimum tri  do četiri lopate. Zatim se sadna jama do visine kalema spuštene voćke puni rodnijom zemljom tako da ona sa dna jame dodje na vrh. Voćnu sadnicu pridržavamo rukama, dok nogama dobro ugazimo zemljište oko sadnice. Jako je važno za prijem sadnice da onda napravimo od viška zemlje činiju za zalivanje oko sadnice.

Kada to obavimo pristupamo zalivanju  i to više puta puštamo da voćka popije vodu iz činije. Ova zemljana činija treba da ostane cele prve godine oko voćne sadnice,stim što se povremeno mora okopavati kako bi se onemogućilo pucanje zemljišta i isušivanje. Treba pratiti vremenske prilike i pravovremeno zalivati voće kako bi stalno bilo u dobroj kondiciji.

Ako sadite špalirski onda je za Vas najbolje rešenje sistem kap po kap...

Rasadniku Marković u svojoj ponudi ima voćne sadnice i lozne kalemove vrhunskog kvaliteta pa izvolite! Dobrodošli!