Pratite nas!

FacebookTwitterRSS Feed

Aktuelno

O Šljivi, izboru sadnica i samoj sadnji PDF Štampa El. pošta

Šljiva je na ovim područjima jedna od najpoznatijih i najpopularnijih vrsta voća, spada u grupu koštunjavog voća, a neke od vrsta su: Bistrica, Kalifornijska plava, Čačanska lepotica, Čačanska rana, Čačanska najbolja, Čačanski šećer, Čačanska rodna, Ersinger Fruhzwetsche, Imperial, Julka, Ontario, President, Ruth Gerstetther, Stanley, Valjevka, Vagenhajm (Wagenheims Fruhzwetsche, Cimerova rana, Domaća bela šljiva (samonikla) Prunus domestica

Čačnska Lepotic...
Čačnska Lepotica
Čačanska Najbol...
Čačanska Najbolja
Čačanska Rana
Čačanska Rana

Šljiva vrlo rano cveta i osetljiva je na prolećne mrazeve. Zato je vrlo važan odabir terena za uzgoj. Preporučljivo je odabrati teren nagnut na južnu stranu kako bi osvijetljenost nasada trajala što duže. Smer redova sever-jug će takođe osigurati bolju osvijetljenost, dok ravnice i udoline nisu pogodne za uzgoj šljive.

Na brežuljcima je temperatura ujednačenija pa je manja mogućnost pojave mraza.

Sadnja šljive

Sadnju u dobro pripremljeno tlo (usitnjeno i poravnato) obavlja se u proleće ili jesen kada biljka miruje. Ukoliko je moguće, preporučljiva je jesenja sadnja. Poželjni međuredni razmak od 5 m, dok bi razmak u redu trebao biti 4 m.
U našem je podneblju najbolje odabrati sledeće sorte: Stenley, Čačansku ranu, Čačansku najbolju, Čačanski šećer, Čačansku rodnu, Wagenheim. Posađeni nasad u prve je tri godine potrebno redovno obrađivati, međuredno ga tanjirati, a u redu okopavati.