Pratite nas!

FacebookTwitterRSS Feed

Aktuelno

Voće
PDF Štampa El. pošta

Sadnice Voća

Voće spada u posebnu grupu životnih namirnica, koje je veoma značajno u ljudskoj ishrani, jer poseduje posebne mineralne sastojke i vitamine kao i antocijane i tanine. Redovnom konzumacijom bitno utiče na kvalitet ljudskog zdravlja.

Opširnije...
 
Šta sve Trešnja traži? PDF Štampa El. pošta

Od klimatskih uslova za gajenje trešnje posebno značenje ima temperatura i to u prvom redu apsolutne minimalne tokom zimskog mirovanja, na početku i na kraju vegetacije. Raspored padavina tokom vegetacije je vrlo bitan u fazi rasta ploda, a posebno u fazi bubrenja ćelija i dozrevanja. Dosta je otporna na niske temperature, tokom zime izdrži, kraće vreme, i do -28 0 C.

Burlat
Burlat
Hederfinger
Hederfinger
Herc
Herc
Opširnije...
 
O Šljivi, izboru sadnica i samoj sadnji PDF Štampa El. pošta

Šljiva je na ovim područjima jedna od najpoznatijih i najpopularnijih vrsta voća, spada u grupu koštunjavog voća, a neke od vrsta su: Bistrica, Kalifornijska plava, Čačanska lepotica, Čačanska rana, Čačanska najbolja, Čačanski šećer, Čačanska rodna, Ersinger Fruhzwetsche, Imperial, Julka, Ontario, President, Ruth Gerstetther, Stanley, Valjevka, Vagenhajm (Wagenheims Fruhzwetsche, Cimerova rana, Domaća bela šljiva (samonikla) Prunus domestica

Čačnska Lepotic...
Čačnska Lepotica
Čačanska Najbol...
Čačanska Najbolja
Čačanska Rana
Čačanska Rana
Opširnije...
 
O sortama Jabuke i Kruške - Naše preporuke! PDF Štampa El. pošta

Očigledno da je u poslednje vreme sve veći naglasak na atraktivnosti i kvalitetu plodova. Vodeće sorte u savremenim zasadima jabuke u Vojvodini danas su "ajdared", "zlatni delišes", "jonagold", "melroz", "greni smit", a u manjoj meri "gloster", "mucu" i dr.

Vodeća sorta sa više od 50% u plantažnim zasadima u našoj zemlji je sorta "ajdared" sa tendencijom smanjenja. U Evropi vodeće sorte su "zlatni delišes", "crveni delišes", "jonagold", "greni smit", dok se "ajdared" nalazi na jedanaestom mestu sa 1.77%.

Ajdared
Ajdared
Crveni delišes
Crveni delišes
Gloster
Gloster

"Ajdared" je jedino sa većim učešćem zastupljen u Nemačkoj sa 6,32%. Podaci pokazuju da su u najnovijim zasadima najveću stopu porasta u proizvodnji u poslednje dve godine imale sorte "fudži', "breburn" i "gala". Sorte "zlatni i crveni delišes" i dalje imaju visoku stopu rasta proizvodnje, dok za njima manje zaostaju sorte "jonagold" i "greni smit".

Od vodećih sorti u Evropskoj uniji najveću stopu rasta imala je sorta "crveni delišes". Najveći pad proizvodnje imale su sorte "gloster" i "morgenduft", a od vodećih "greni smit". Sortiment južne hemisfere sve više je orijentisan na obojene sorte.

Uprkos tome što se preporučuje veliki broj sorti kruške u proizvodnji se preporučuju one koje su najbolje u pojedinim epohama sazrevanja. U zemljama koje su vodeće po proizvodnji kruške u Evropi dominiraju sledeće sorte "abate fetel", "konferans" i "viljamovka". Marinelli (2002) navodi da od ukupne proizvodnje kruške u Italiji otpada dve trećine na "viljamovku", "fetelovu" i "konferans", a osim ovih gaje se i "crvena viljamovka", "santa marija", "drustvenka", "boskova bocica", "krasanka" i dr.

Viljamovka
Viljamovka
Takuša
Takuša
Santa Maria
Santa Maria

Musacchi i sar. (2003) navode da je u Severnoj Italiji u listi A prema vremenu zrenja svrstano 5 sorti i to "viljamovka" (0), "konferans" (19), "abate fetel" (24), "društvenka" (26) i "boskova bočica" (31). U grupu B "toska" (23), "santa marija" (-15), "senzacija" (9), "rosada" (11), "crvena viljamovka" (3), "kaskade" (18), "pakhams triumf' (32) i "krasanka" (51).

Na bazi proizvodnih iskustava i stanja proizvodnje i našeg tržišta za gajenje u narednom periodu možemo da preporučimo sledeće sorte krušaka po vremenu sazrevanja: "junska lepotica", "moretinijeva rana", "santa marija", "viljamovka", "abate fetel", "boskova boclca", "kaluđerka", "krasanka" i "konferans.

 
Par reči o Breskvi PDF Štampa El. pošta

Kako izabrati i zasaditi Breskvu?

Kada birate sadnicu breskve u rasadniku, izaberite onu koja je stara oko godinu dana. Sadnica koje je starija od dve godine teže se privikava na novu sredinu i zato ih treba izbegavati pri kupovini. Sadnica bi trebalo da izgleda zdravo, bez znakova bolesti. Znakovi bolesti mogu biti braon ili žuto lišće, rupe ili crne tačke po lišću, usporen rast ili oštećen koren.

Kardinal
Kardinal
Cresthaven
Cresthaven
Red Haven
Red Haven

Opširnije...
 
« PočetakPrethodna1234SledećaKraj »

Strana 1 od 4