Pratite nas!

FacebookTwitterRSS Feed

Aktuelno

Vi ste ovde - Delatnost - Žardinjere
Žardinjere (kontenjeri, posude) PDF Štampa El. pošta

Poslednjih godina ubrzanom urbanizacijom i izgradnjom sužava se prostor namenjen za zelene površine, pa samim tim ljubitelji zelenila su prinuđeni da sadni materijal zasade u žardinjere različitih tipova, materijala, oblika, boja, dimenzija,…

Gajenje biljaka u posudama izrazito je svestran način uređenja okoline.Mnoge biljke se vrlo dobro prilagođavaju tim, u suštini neprirodnim uslovima rasta.To se odnosi ne samo na sezonsko cveće u posudama, visećim korpama ili prozorskim sanducima, koje za vreme svog kratkog životnog veka unosi u prostor bogatsvo boja, nego i na srazmerno velike žbunove i stabla koji u velikim posudama mogu da žive godinama. Zahvaljujući tako širokim mogućnostima izbora biljaka, biljke u posudama mogu da se postave gotovo svuda – od manjih prostora, poput unutrašnjih dvorišta, krovne bašte, balkona ili samo prozorskih žardinjera, do većih površina u okviru prostrane bašte.

Žardinjerom se može smatrati svaka posuda načinjena od pogodnog materijala, u kojoj se mogu sadtiti različite grupe i vrste biljaka.Kako to mogu biti mnogobrojni vrlo raznovrsni pogodni materijali, ponekad se smatra da nije preterano važno od čega je sama posuda, pa se ona, sem od zemlje može izraditi kamena, betona, drveta, metala i plastike.

U rasadniku Marković posebnu pažnju posvećujemo kako izradi i dekoraciji samih žardinjera, tako i izboru sadnog materijala koji će u nju biti posađen prema uslovima budućeg staništa. Ono što je najbitnije za uspešan rast i razvoj biljaka u žardinjerama jeste sam supstrat (zemlja) koji će po svom kvalitetu (hranljivosti) omogućiti dug i kvalitetan život sadnog materijala. U poslednje vreme sve veće potrebe naših klijenata jesu sadnja četinara i ređe lišćara u posudama. Četinari su uglavnom zahtevniji i nežniji od lišćara pa se vrlo često dešava da umesto ukrasa u žardinjeri već posle mesec-dva (u letnjem periodu naročito) vidimo potpuno suvu biljku. Ovo sa uspehom izbegavamo pravilnom sadnjm i punjenjm žardinjera.

U rasadniku Marković mogu se nabaviti žardinjere sa već posađenim biljkama, doneti prazne zasaditi i vratiti pune, ali za one koji to ipak žele da obave sami, evo nekoliko saveta:

  • Vrlo je bitan pravilan izbor same žardinjere. Ona mora biti dovoljno prostrana (bar dva puta veća od busena biljke) i što je najvažnije, mora imati dovoljno velike otvore na dnu, radi nesmetanog oticanja suvišne vode.
  • Na dno (1/3 visine) postavlja se šljunak, lomljen crep ili cigla i sl.Nije dobro koristiti građevinski šut koji sadrži malter.
  • Zatim se dodaje zemlja (najbolje 1/3 baštenske zemlje, 1/3 humusa i 1/3 peska).
  • Postavi se sloj zemlje na koji se stavi busen i posuda dopuni zemljom 3-5 cm od vrha.
  • Na kraju oko biljke, po celoj površini žardinjere postavi se 1-2 cm treseta i obilno zalije.
  • Posle sleganja poželjno bi bilo celu površinu žardinjere prekriti slojem malča (mlevene kore) u visini od 1-2 cm.


Za biljke u žardinjerama veoma je važna i kasnija nega, prvenstveno redovno prihranjivanje. Potrebno je barem 2-3 puta tokom vegetacionog perioda okopati zemlju oko biljke i dodati sloj treseta kao pri sadnji. Zimi bi trebalo koren zaštititi od izmrzavanja tako što se cela posuda obavije plastičnom folijom, asurom,…

Svi naši klijenti mogu dobiti prave i potpune informacije o svim tipovima i vrstama žardinjera u svako doba putem „on-line“ rasadnik saveta ili lično u rasadniku.

Očekujemo vas!