Pratite nas!

FacebookTwitterRSS Feed

Aktuelno

Vi ste ovde - Delatnost - Travnjaci
Travnjaci (semenski, busen) PDF Štampa El. pošta

Postoji mnoštvo argumenata prema kojima se travnjak može smatrati značajnim delom najvećeg broja različitih kategorija zelenih površina. Zdrav i dobro negovan travnjak vrlo je privlačan ukras, koji čini čist otvoren prostor za šetnju, igru i opuštanje. Svaki travnjak bez obzira na njegovu veličinu treba da ispuni nekoliko značajnih faktora a neki od njih su:

  • Sanitarno-higijenskiznačaj (ublažavanje temperaturnih ekstrema, smanjenje refleksije (zračenja), suzbijanje buke (bolja akustika u vrtu)
  • Dekorativni značaj (nema golog zemljišta-pun kolorit)
  • Socijalni značaj (održavanje nekih manifestacija, izložbi, okupljanja, duhovni okvir, ... )

U rasadniku Marković veliki značaj se pridaje izradi travnjaka.

Travnjake radimo na dva načina:

  • zasnivanje travnjaka-sejanjem (setvom semena)
  • postavljanjem travnog busena

Smatramo da on po svim svojim faktorima (bojom, volumenom, kondicijom... ) daje pečat svakoj zelenoj površini.

Odgovaramo na sve zahteve klijenata: od samog izlaska na teren, ispitivanja kvaliteta zemljišta (hemijska analiza), sagledavanje i popravka pedološke strukture zemljišta, izbor vrste travnjaka u osnovi (busen ili seme), vrste trava (travnih smeša)u odnosu prema terenu i mikroklimatskim uslovima...

Najbitnija stvar za izradu svakog travnjaka je ispunjenje svih gore navedenih uslova kako bi dugo živeo i bio u top formi. Od bitnih faktora za rast i razvoj trava neophodni su:svetlost, toplota, voda (vlaga), zemljišni vazduh, orografski uslovi (položaj travnjaka), mineralne materije i ljudski faktor.

Podizanje (zasnivanje) travnjaka sejanjem (setvom semena)

U našem rasadniku može te pronaći travne smeše za različite namene i za različite terene:

  • kvalitetne smeše za parterne travnjake
  • obične smeše za parkovske travnjake, za suvlje uslove
  • obične smeše za parkovske travnjake, za jače vlažne uslove
  • smeše travnjaka za jače gaženje, za suvlje uslove
  • smeše travnjaka za jače gaženje, za vlažnije uslove

Ono što bi iskreno preporučili svim našim klijentima je da pre zasnivanja travnjaka (odnosno površinama na kojima će se u budućnosti zasnovati travnjak) vode računa o svim građevinskim radovima ako su u toku kako na istim ne bi došlo do zagađenja zemljišta i narušavanja prirodne pedološke strukture u donjim slojevima, da se na vreme odstranjuju sve primese i nečistoće poput gra]evinskog šuta (šljunka , cementa, cigle, crepa, ... ). Ako ovakav savet sprovedete u delo najteži deo posla smatrajte odrađenim gde preostaje da se posle svega toga odrade predpripremne radnje za zasnivanje travnate površine. U ove predpripremne radove ubrajamo: riljanje ili freziranje uz grubo odstranjivanje nečistoća i korova, grubo planiranje uz dodatno i detaljno čišćenje, fino planiranje uz nivelaciju, setva travne smeše uz dodatak mineralnih đubriva, zagrabuljavanje (zatrpavanje)semena, valjanje, zalivanje i kasnije košenje.

Postavka travnog busena (tepiha)

Kod nas će te pronaći i travni busen i to dve vrste:livadski i sejanski.

Prednost ovakvog travnjaka je u brzini njegove postavke tj. formiranja čitavog travnjaka „u jednom danu“. Predpripremne radnje za izvodjenje ovakvog travnjaka su apsolutno iste kao i za zasnivanje travnjaka setvom travne smeše (semena). U izradi travnjaka po ovakvoj metodi najbitnije su završne faze a to su dobro i precizno uklapanje rolni, zasipanje spojeva (fuga)tresetom, valjanje valjcima velike težine u oba pravca kao i samo zalivanje i naravno košenje kao poslednja operacija posle par dana.

Svi naši klijenti mogu dobiti prave i potpune informacije o samom podizanju i negovanju travnjaka u svako doba putem „on-line“rasadnik saveta ili lično u rasadniku.

Očekujemo vas!