Pratite nas!

FacebookTwitterRSS Feed

Aktuelno

Tuja, Thuja - sadnice PDF Štampa El. pošta

Thuja occidentalis "Smaragd" i "Columna

Thuja occidendatlis Thuja ColumnaJedne su od najrasprostranjenijih biljnih vrsta za formiranje jedne od najkvalitetnijih živih ograda. Izuzetno su otporne prema većini fitopatoloških i entomoloških oštećenja, otporne na mraz, uz dobro odražavanje i kvalitetnu negu dobro podnose sneg i led.

Već više od deceniju u našem rasadniku proizvodimo generacije i generacije gore spomenutih vrsta koje pronalaze svoje mesto u baštama i vrtovima naših zadovoljnih klijenata.

Ove vrste u rasadniku Marković razmnožavamo isključivo vegetativnim putem što je dokaz da svaka novo proizvdena jedinka prenosi 100% potomstvo od matične biljke.Posle proizvedenih ožiljenica biljke idu na tzv. školovanje tj. presađivanje u saksije ili kontejner kese u kojima provode narednih godinu dana, nakon čega se presađuju na otvorenu parcelu i posle niza godina kada dostignu standardno prodajnu veličinu od 0,5m pa naviše biljke se vade i prodaju klijentima.

Prilikom vađenja sadnica prema veličini nadzemnog dela vodimo računa da svaka biljka ponese sa sobom i adekvatan i kompaktan busen što je još jedan od preduslova za bolji prijem istih.

Sadnja Thuja

Sadnja je krajnje jednostavna i treba je obaviti na sledeći način:u odnosu na veličinu busena rupu treba iskopati prečnika za oko 20 cm širu i za oko 10 cm dublju nego što je busen.Na dno sadne jame vratiti mekane i rastresite zemlje iz iskopa sa kojom ujedno i podesimo dubinu sadnje koja bi trebala da bude za 1-3 cm dublja nego što je kod nas u rasadniku.Uklonimo zaštitnu mrežu sa busena, spustimo biljku u sadnu jamu, i okolo samog busena dodamo organskog đubriva (pregorelog stajnjaka ili glistenjaka 1-3 lopate).Ostatak zemlje iz iskopa vraćamo u slojevima preko organskog đubriva uz isovremeno gaženje kako bi istisnuli suvišni vazduh iz zone korenovog sistema sve dok ne poravnamo sa tlom.Od ostatka-viška zemlje iz iskopa svu zemlju uzgrnemo (skupimo) uz samu biljku i istovremeno šakom otvorimo "činiju" ("tanjir") koja će služiti za prihvat vode za zalivanje biljke.Ta "činija" bi trebalo od momenta sadnje da stoji uz biljku barem narednih godinu dana (jedan vegetacioni period) kako bi omogućila biljci usmereno sprovođenje vode u zonu korenovog sistema.

Ako je linijska sadnja u pitanju (formiranje žive ograde), da bi izbegli pravljenje "činija" za svaku od biljaka, najbolje bi bilo da pored gore navedenog postupka u završnoj fazi (posle samog čina sadnje) suvišnu zemlju isplanirati, postaviti crevo "kap po kap" a preko creva staviti dekorativni malč (mlevena kora bora,smrče i jele). Malč ima izuzetno dobre karakteristike u svakom pogledu: protiv erozivno dejstvo, smanjuje nicanje korova, dobro drži vlagu-smanjuje zalivanje i na kraju se sam malč pretvara u korohumus u fazi raspadanja što biljkama po Ph vrednosti izuzetno odgovara.

Prihrana je vrlo jednostavna:u samoj fazi sadnje koristimo isključivo organsko đubrivo (pregoreli stajnjak ili glistenjak) a nakon godinu dana možemo uvesti i mineralne komponente (veštačka đubriva) i to AN (amonijum-nitrat do 27% azota) s proleća (mart-april) i NPK 15:15:15 s jeseni (novembar-decembar) u projekciji krošnje direktno direktno po obodu "činije" ili po malču uz obilno zalivanje dok se svaka granula vidno ne rastopi.

Orezivanje je jedna od obaveznih mera nege kako u dekorativnom tako i u smislu boljeg podnošenja snega i leda u zimskim mesecima, obavlja se makazama za živu ogradu-ručno ili električnim makazama -trimerima.Kada postignu željenu visinu biljke treba prevršiti na istu i zaustaviti im rast na željenoj visini.

Zahvalne su za topijarno orezivanje (pravljenje raznih oblika) kada su sađenje pojedinačno ili u grupama za šta je potrebno malo više strpljenja i vremena.